Escape Room gaat over de vier tieners Mint, Alissa, Sky en Milas die, zoals de naam al suggereert, zich inschrijven voor een escape room. Wat een avondje puzzels oplossen en hints vinden moest worden, verandert echter in een luguber spel waarbij de spelmeester niet van plan is hen te laten gaan...
Escape room stond al enige tijd in mijn boekenkast. Ik had het enkele jaren geleden gekocht met de veronderstelling dat het een young-adult thriller zou zijn. Het boek is echter een jeugdroman, maar ik besloot het alsnog een kans te geven. Hieruit kwamen twee conclusies:
Ik moet er echt mee stoppen om boeken te kopen zonder dat ik weet waarover ze gaan.
Dit boek stelde me best teleur, al had het ook zijn positieve kantjes.
Ik zal even de belangrijkste zaken overlopen.
Allereerst is dit een vrij kort boek. Het bestaat uit 178 pagina's, het lettertype is heel groot en het tempo van het verhaal ligt heel hoog. Dit zorgde er dan ook voor dat ik dit boek op een paar uurtjes uitlas. Het voordeel hiervan is dat het boek snel opbouwt naar de climax en dus niet nodeloos blijft aanslepen (iets wat ik niet graag heb in boeken). Het nadeel is echter dat sommige gebeurtenissen heel abrupt lijken, en ook de personages zijn niet heel erg diepgaand uitgewerkt.
Het boek is verdeeld in enkele delen: wat er zich afspeelt voor de escape room, het afspreken om naar de escape room te gaan en dan uiteindelijk wat er zich afspeelt in de escape room zelf. Vooral in de eerste twee delen gebeurt er eigenlijk niet veel: we krijgen voornamelijk wat achtergrondinformatie over de personages en we leren hen een beetje beter kennen. Pas in het derde deel komt er eindelijk een beetje spanning en actie in het verhaal.
Dit deel maakte dat ik dit boek niet halverwege weglegde: de personages worden opgesloten in de escape room door iemand die hen niet meer wil laten gaan. Wat de personages effectief meemaakten in de escape room vond ik wel interessant. Je merkt dat de auteur kennis heeft van escape rooms, want hoe ze de puzzels (en de oplossingen ervan) beschreef, vond ik heel goed uitgewerkt. Je kan je er zo iets bij inbeelden. Daarbij kon ik me ook goed inleven in de gevoelens van de personages (al werden die vrij oppervlakkig beschreven). Dit komt doordat het boek is geschreven in een ik-perspectief, waarbij het personage dat we volgen regelmatig wisselt.
Zoals ik hierboven al heb geschreven, maken we kennis met Alissa, Mint, Sky en Milas. Ze zijn eigenlijk vrij eenvoudig te beschrijven:
Alissa is iemand die het gewend is in het middelpunt van de belangstelling te staan. Om haar dan wat sympathieker te maken, heeft de auteur haar een vader gegeven met PTSS. Ze wordt op slag verliefd op Milas.
Mint daarentegen is het gewend dat ze op de achtergrond hoort en dat iedereen altijd op Alissa valt. Haar moeder wordt omschreven als ‘panisch’ en een keertje wordt Mint zo ook genoemd. Oh, en ze kan de pijn van iemand anders voelen. (Persoonlijk vind ik dit echt totaal overbodig; dit boek zou eigenlijk nog zeer realistisch kunnen zijn, maar dan gooien ze deze bovennatuurlijke gave naar je toe.)
Sky heeft een groot geheim: hij is verliefd (maar niet op zijn vriendin).
Milas is een mysterieus personage: hij wordt verliefd op Alissa, maar hij wil dit eerst niet laten gebeuren. Zijn vader is gestorven en hij uit zijn gevoelens met woede.
Comments