top of page
  • Foto van schrijverSilke Thijs

Sint-Truiden ondertekent scholenprotocol met focus op online pesten

Titel: Sint-Truiden ondertekent scholenprotocol met focus op online pesten: "Nieuw fenomeen waar aandacht voor moet zijn"



De stad Sint-Truiden heeft een nieuw scholenprotocol ondertekend. Dit deden ze samen met de schoolbesturen van het secundair onderwijs, als ook met de lokale politie en het parket Limburg. Binnen dit protocol maken ze nieuwe afspraken die de veiligheid gedurende de komende drie jaar moet garanderen. Ze willen dit keer focussen op online pesten. Door dit protocol gaan scholen de politie inlichten wanneer er zich strafbare feiten afspelen of wanneer de veiligheid van leerlingen of personeelsleden bedreigd wordt. Ze proberen op die manier sneller in te grijpen wanneer problemen optreden.

Ze hebben ervoor gekozen om dit keer in te zetten op het fenomeen online pesten. De burgemeester van Sint-Truiden, Ingrid Kempeneers, gaf aan dat er de laatste tijd enkele pestfilmpjes waren opgedoken, vandaag de keuze om hier dit keer op te focussen. Ze vindt dat het net een sport is geworden om pestfilmpjes te verspreiden, daarom willen ze dit tegengaan.

Maar dit is niet het enige thema dat binnen het protocol aan bod komt. Er worden ook afspraken gemaakt over thema's zoals seksuele intimidatie, drugsbezit, geweld, diefstal, wapenbezit, spijbelen en afpersen binnen het protocol. Volgens Kempeneers moeten ze er dan ook voor zorgen dat een school een veilige plek moet zijn voor zowel de leerlingen als de leerkrachten.

Ik vind dit echt een heel goed protocol om op in te zetten. Persoonlijk dacht ik altijd dat online pesten niet zo vaak voorkomt, maar ik heb het jammer genoeg meermaals zien gebeuren tijdens mijn stages als leerlingbegeleider. Dit kon gaan van onschuldige grapjes die niet goed ontvangen werden, tot bedreigd worden via sociale media, tot zelfs het verspreiden van porno (waarbij een leerling haar eigen naaktfoto's verspreidde, zodat ze nadien daders kon aanwijzen).

Jongeren zijn zich vaak nog niet bewust van de impact die zo'n pestfilmpjes op elkaar kunnen hebben. Het gebeurt vaak dat iemand iets online post als grap, terwijl de persoon waarover het gaat dit totaal niet grappig vindt. Dit gaat vaak gepaard met leerlingen die niet zo mediawijs zijn als ze zelf denken. Zelf heb ik eens een enquête gelanceerd bij leerlingen uit het eerste en tweede middelbaar en de resultaten die hieruit kwamen, waren vrij zorgwekkend. Van catfishing tot het verspreiden van naaktfoto's, op elke vraag uit mijn enquête antwoordde minstens een leerling 'ja'.

Daarom vind ik het ook belangrijk dat er voldoende tijd en aandacht wordt gespendeerd aan het mediawijs maken van leerlingen. Maar dan nog zullen we waakzaam moeten zijn voor de signalen van online pesten, vooral wanneer dit doelbewust ingezet wordt om een leerling te kwetsen. Het is echter wel veel moeilijker om gevallen van online pesten te ontdekken. Pesters kunnen anoniem hun gang gaan, terwijl de gepeste dit vaak probeert te verdoezelen. Daarom moeten we goed opletten naar de signalen die het slachtoffer geeft, zodat we ervoor kunnen zorgen dat dit probleem opgespeurd en aangepakt kan worden.

5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page